Sunday, June 17, 2007

Komt ie dan heh

Tijd voor een politiek-update vanuit bananenland. (Tering: hij post in het Nederlands! Gelukkig. Hij kan het nog). Hier in Khon Kaen alles wel. In Bangkok daar en tegen... Ik zeg (niet dat ik een expert ben) dat er iets belangrijks is gebeurd gisteren. Nou moet je weten dat het hier al een maandje of wat zachies rommelt. Militair coupje, Grote Man weg, iedereen in rep en roer, nieuwe grondwet gelul, wat partijen verboden, internet pro en anti campagnes, welnietwelnietwelniet noodtoestand, welnietwelnietwel verkiezingen in december en dan nu dus maar liefts vijf(5!) soorten demonstraties in Bangkok. Het bijzondere is niet dat die er zijn, maar ook dat we daar in de media van horen. Vooral van nummertje vijf.

Nummertje 1: minst interessante, want dat is de pro militaire junta demo. Beetje zielig.
Nummertje 2: bende politiek geladen monniken (want dat kan blijkbaar) die willen dat het Boeddhisme officieel de staatsreligie wordt.
Nummertje 3: types die niet blij zijn met welke groep dan ook, behalve dan dat ze vol achter de koning staan.
Nummertje 4: Aanhangers van de voormalige Grote Man en zakkenvuller, die vinden dat ie terug moet komen (om onduidelijke redenen).
Nummertje 5: (en nou wordt het interresant) de vrienden van het Verbond Voor Thaise Democratie.

Hoe Nummertje vijf er nou precies insteekt is mij onduidelijk, maar die hebben tegen de militairen geroepen dat ze binnen drie dagen in overleg willen zijn met de leiding omdat ze anders demonstraties gaan doen die een stuk minder gezellig en nog massaler gaan zijn. Natuurlijk wordt de noodtoestand weer overwogen en is elke derde persoon die je in Bangkok tegenkomt stiekem 'n soldaat. Ik zeg dus: excalatietje. En nou niet dom zitten lachen als ik het mis heb. Ik lach dan namelijk uit pure opluchting heel hard mee... Die 4 anti-groepen bijelkaar zijn een hele hoop Thai.

Update: Blijkbaar wordt de tom yam toch weer eens niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend. (HUH?! Tom yam NIET heet?!) Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de voltallige oppositie toevallig net allemaal een duikongeluk gehad heeft.

No comments: