Tuesday, March 21, 2006

Gezocht: monnik


Even terug naar Vientianne, Laos. Een van de leuke dingen die ik daar twee weken geleden gadaan heb is (natuurlijk) het bezoeken van tempels. Nee ik ben geen hippie. Ik vind tempels mooi. De Ing Peng tempel was trouwens niet alleen mooi, maar ook nog gezellig. Het kan aan mij liggen, maar hoe vaak zit je nou voor een gouden Boedhabeeld te lullen over literatuur, reizen en jah: ook levensbeschouwing, religie en noem de hele stoffige hoek van de bieb maar op. Zet er een fles wijn naast en je hebt de gemiddelde vrijdagavond in een of andere luxe societeit in Amsterdam. Maar gelukkig: hier geen wijn, geen sigaren rook en geen gebral. Wel wierrook, schaduw en een jonge monnik met de bijnaam Noi, die eng goed Engels, Frans, Thais en natuurlijk Lao sprak. Hij dook op uit de bosjes (zie foto) en liet de hele tempel zien. Alle beelden, alle boeken, met een uitgebreide uitleg in minstens drie talen.

Het grappige was dat hij ons uiteindelijk om advies vroeg. Nou hadden we kunnen zeggen:' Ja, hallo. Wie is hier nou de monnik?' Maar op de een of andere manier doe je dat dan toch weer niet. Anyway: Noi was naarstig opzoek naar meer kennis dan hij onder het communistische regime van Laos kon krijgen en had bedacht om maar eens in Thailand te gaan studeren. Goed plan. De grote vraag was: waar? Onderwijsspecialist als ik tegenwoordig ben, riep ik dat ik dat wel even zou uitvogelen. 'Easy' zei ik nog. Daarna was het een kwestie van een mailtje, hop naar de beste Boedhistische school van de regio en leren tot je er bij neervalt kreng.

Nou heb ik het nog weten uit te vogelen ook. Alleen dat mailtje daar, ging het mis. Want alle variaties op Noi's emailadres waren zo dood als een pier. Grrrr. Lekker dan. Nou zou het kunnen dat de Volks Republiek Laos gewoon alle mail blockt. (Er gaat in Laos ook geen internetsite de lucht in of de partij weet ervan. Check voor de gein 'ns het Laotiaanse internet via www.vientianetimes.com) Daarom wil ik bij deze een oproep doen. Ik zoek dus een monnik van ongeveer 20 jaar met de roepnaam Noi. Hij is kaal, draagt een gele jurk en is vaak in de buurt van tempels te vinden. Mocht je trouwens iets wil weten over Boedhistische scholen in Noord Oost Thailand: zoek het lekker zelf uit!

No comments: