Friday, March 31, 2006

BREKEND NIEUWS: Het is een zooitje

Ik was dus van plan om een maand vakantie te doen voordat ik me in de slangenkuil stort met 30 kleine 6 jarige monstertjes op een Thaise lager school. Ik was dus van plan om naar bangkok te gaan. Boeken kopen, films kijken, enorme hamburgers eten: van die dingen. Helaas hebben ze net het belangrijkste boekenkoop/filmkijk/hamburgereet-gebied van Bangkok zo'n beetje dicht gegooid omdat er een stuk of tienduizend anti-premier-Thaksin-demonstranten gingen kamperen. Dit in verband met de aankomende verkiezingen (2 april) die dan weer geboycot worden door iedereen behalve de party van Thaksin zelf. Dus gaat ie winnen? Ja. Maar wat er nou echt gebeurd na 2 april weet niemand. Zelfs de BBC niet echt (en die zouden toch de types met de onafhankelijke info moeten zijn), zag ik vanmorgen op tv. De vorige keer dat er een dergelijk machts vacuum was draaide het uit op twee dagen chaos, avondklok, media black out en schieten (en daarna gezellig amnestie van de koning voor iedereen). Dus dat tripje Bangkok: even wachten. Hopelijk breekt de pleuris niet ook nog even uit in Laos, want dat was het volgende op het vakantie lijstje. Check zelf het laatse nieuws (als je dit zeer slappe semi journalistieke aftreksel zo mag noemen) in de krant van de koning www.bangkokpost.com of de anti Thaksin aanhangers www.nationmultimedia.com (Thaksin zelf heeft niet echt een krant, maar dat hoeft ook niet die heeft alle tv kanalen al :) Oja: het eerste behoorlijke artikel dat een beetje normaal uitlegt wat er aan de hand is staat hiero.

Friday, March 24, 2006

If tea is your bag...

Yes ladies and gentlemen. Thailand is quite the place for when tea is your bag. Not only do they have many exquisite kinds of tea (from the Imperial Chinese white tea to all kinds of soothing Japanese green teas), sometimes you actually get your tea served in a plastic bag. The same goes for any kind of non-alcoholic beverage you can buy at roadside stalls, but especially for a refreshing drink know in Thailand as 'cha yen' (tea cold) or 'cha nom yen' (tea milk cold).

Now don't adjust your monitor. There's nothing wrong with it. This muddy bright orange color is what the tea is supposed to look like. The color comes from a low quality variety of red tea grown in the north of Thailand or (more often) food coloring. In taste cha nom yen is a relative of it's piping hot Indian cousin 'chai masala'. But there's no cardamom or ginger or pepper in cha yen. They left in the star anise and some other herbs, added ice cubes and sometimes if you are lucky a bit of licorice flavor (which is weird because there isn't anything like licorice available anywhere in Thailand. And what do you know: I am lucky. We have the perfect cha nom yen stall right in our Soi. With licorice and everything. Cheers!

Tuesday, March 21, 2006

Gezocht: monnik


Even terug naar Vientianne, Laos. Een van de leuke dingen die ik daar twee weken geleden gadaan heb is (natuurlijk) het bezoeken van tempels. Nee ik ben geen hippie. Ik vind tempels mooi. De Ing Peng tempel was trouwens niet alleen mooi, maar ook nog gezellig. Het kan aan mij liggen, maar hoe vaak zit je nou voor een gouden Boedhabeeld te lullen over literatuur, reizen en jah: ook levensbeschouwing, religie en noem de hele stoffige hoek van de bieb maar op. Zet er een fles wijn naast en je hebt de gemiddelde vrijdagavond in een of andere luxe societeit in Amsterdam. Maar gelukkig: hier geen wijn, geen sigaren rook en geen gebral. Wel wierrook, schaduw en een jonge monnik met de bijnaam Noi, die eng goed Engels, Frans, Thais en natuurlijk Lao sprak. Hij dook op uit de bosjes (zie foto) en liet de hele tempel zien. Alle beelden, alle boeken, met een uitgebreide uitleg in minstens drie talen.

Het grappige was dat hij ons uiteindelijk om advies vroeg. Nou hadden we kunnen zeggen:' Ja, hallo. Wie is hier nou de monnik?' Maar op de een of andere manier doe je dat dan toch weer niet. Anyway: Noi was naarstig opzoek naar meer kennis dan hij onder het communistische regime van Laos kon krijgen en had bedacht om maar eens in Thailand te gaan studeren. Goed plan. De grote vraag was: waar? Onderwijsspecialist als ik tegenwoordig ben, riep ik dat ik dat wel even zou uitvogelen. 'Easy' zei ik nog. Daarna was het een kwestie van een mailtje, hop naar de beste Boedhistische school van de regio en leren tot je er bij neervalt kreng.

Nou heb ik het nog weten uit te vogelen ook. Alleen dat mailtje daar, ging het mis. Want alle variaties op Noi's emailadres waren zo dood als een pier. Grrrr. Lekker dan. Nou zou het kunnen dat de Volks Republiek Laos gewoon alle mail blockt. (Er gaat in Laos ook geen internetsite de lucht in of de partij weet ervan. Check voor de gein 'ns het Laotiaanse internet via www.vientianetimes.com) Daarom wil ik bij deze een oproep doen. Ik zoek dus een monnik van ongeveer 20 jaar met de roepnaam Noi. Hij is kaal, draagt een gele jurk en is vaak in de buurt van tempels te vinden. Mocht je trouwens iets wil weten over Boedhistische scholen in Noord Oost Thailand: zoek het lekker zelf uit!

Sunday, March 12, 2006

Moeder!


Ik was er in Nederland al gek op: MaMa noodles (verkrijgbaar bij iedere behoorlijke toko). Het makkelijkste recept voor een lekkere Thaise Tom Yum Goong. Men neme 1 zakje MaMa en kokend water. 3 minuten later is het klaar en smullen. En als je wil kan je er echte garnalen in doen en alles. Nou leuk toch? Jah. Heel leuk. Helemaal toen ik ontdekte dat ze hier een variant hadden met automatische cocosmelk erin. Wat ik dan zit te zeiken? Nou: MaMa is in Thailand een klein beetje anders dan in Nederland. Mama is in Thailand ongeveer 13 keer zo pittig. MaMa is een beetje uitgeschoten met de peperette. MaMa is godver veel te gloeiend heet, maar ook te lekker om te stoppen met eten. Wat ook niet helpt: in Khon Kaen is de zomer begonnen. Goedemorgen. Bij de volgende toon is het negen-en-dertig-komma-vijf- graden- in de schaduw-precies. Een sauna? Was ik er maar!

Friday, March 10, 2006

Do you do requests?


Of course I can't ignore anyone who wants a special story, subject or picture (getting any of you that one special song is going to be though and I could say that I'm working on that but I would be lying through my teeth). After I dragged a certain publicity shot for the school into a MSN conversation without thinking, people have been asking me to put it up here. Well, it's been on display at the Khon Kaen postoffice. So why not: here it is. Enjoy. The people on the right should at least look vaguely familiar. The guy on the left is Mike. One of the nicest guys in Khon Kean (and no I'm not just saying that because he's my boss).

Thursday, March 09, 2006

Is daar nog iemand?

Hiero inmiddels ook weer. Moest hoognodig naar Laos. De hoofdstad Vientienne (of hoe je het ook schrijft) om precies te zijn. Mooiste land van de wereld misschien wel. Maar zo hoort dat met het laatste land waar je geweest bent. Anyway: weer een nieuw visum in de pocket. Niet interessant? Misschien deze pics dan...