Sunday, October 30, 2005

Ik heet Sorn, hoe heet ben jij?

Eindelijk: ik heb een Thaise naam. Alle Thais krijgen als ze geboren worden een bijnaam. Meestal 1 letergreep en vaak grappig. Muis of Groot of wat dan ook. En dan maar hopen dat het waar wordt. In mijn geval ging het meisje achter de receptie van de school grondig te werk en kwam na twee dagen onderzoek uit op Sorn. Oftewel ' Pijl'. Niet gek. Tenzij ze volgens oud Thais gebruik aan m'n ketting trekt en me vol trots de wereld in heeft gestuurd met de naam 'Leuter', 'Lullo' of 'Lijke randmongool'.

Natuurlijk was dit weekend (lees het Grote Gramatica Studeer Weekend) inderdaad een van de mooiste tot nu toe (voorzover ik dat vanachter mijn bureautje in het hotel kon zien). Maar het moet haast wel, want toen de airco het voor de tweede keer deze week begaf was onze kamer sneller dan ooit een sauna geworden. En dan is het dus mooi weer.

Ook heet: in een pepertje bijten, 'm uit je mond vissen en dan in je oog krabben...

Wednesday, October 26, 2005

Lekker

Snelle update want erg druk want Enorm Gramatica Examen maandag waar minimaal 75% gehaald moet worden. Weten wat precies de past perfect continuous is? Moet je mij hebben. Jammer dat ik ook nog woordsoorten, phonologie en nog 1 miljoen dingen moet weten (natuurlijk allemaal in het Engels). Gelukkig geef ik morgen mijn laatste les van de week en is er een ongetwijfeld zonnig en strandwaardig weekend om nog heel veel in te doen. On the bright side: op twee na zijn al m'n papers klaar en satisfactory (dus klaar; in tegenstelling tot types die unsatisfactory voor hun kiezen krijgen) en heb ik nu al de minimaal noodzakelijke 4 uit zes satisfactories voor het lesgeven behaald met nog twee lessen te gaan (you do the math). Genoeg gelest: ik heb ondertussen ook nog een raar blauw drankje ontdekt gemaakt van een bloem dat van heel leuk van blauw naar rood verkleurd: Anchan-sap/juice/num. Heel fijn/good/aroy en nog gezond/healthy/whatever ook!

Saturday, October 22, 2005

Vrienden maken

Natuurlijk heb ik nu al weer een restauranteigenaar gevonden die me begrijpt. Deze man (Leo) maakt voor weinig gerechten die zo uit de paleiskeuken hadden kunnen komen en dat is logisch want daar komen zijn recepten ook vandaan. Helemaal leuk wordt het als je ook nog kookles krijgt. Die begint vreemd genoeg met heel lang lullen en daarna met een tripje naar de markt, natuurlijk op de brommer (want daar rijdt iedereen hier op). Die markt is niet de supermarkt of de toeristendingetjesmarkt maar een echte Thaise markt waar ik de enige blanke ben, waar het vlees in lappen leeg hangt te bloeden en waar medicijnmannen drankjes verkopen die zijn gemaakt van gember maar die 'zeker weten net zo goed zijn als viagra' (Of eigenlijk nog beter want deze kloppende potentie wordt je bij wijze van spreken in de schoot geworpen door Moeder Natuur zelf.

Twee vliegen in 1 klap: z'n vrouw heeft Engelse les nodig en ik een leerling om priveles te geven (een verplichte buitenschoolse activiteit). Verder schoolnieuws: drie lessen zijn inmiddels in de pocket en alle papers tot nu toe ook. Maar aan de horizon doemt De Grote Boze Engelse Gramatica Test al op. Brrrrrr. In ander nieuws bleek mijn toch niet goedkope Nike horloge toch niet water dicht. RIP. Bij deze wil ik van de gelegenheid gebruik maken om iedereen van de Nike-horlogeafdeling (heel eventjes maar) grondig z'n graf in te wensen, vooral die pipo die ongetwijfeld een of ander schroefje niet goed heeft aangedraaid en met z'n Chinese maandagochtend vingertjes. Nike: hier is het laatste woord nog niet over gezegd, ik weet waar jullie mailserver woont...

Wednesday, October 19, 2005

It's free

Twee lessen gehad. Een les met 1 student. Piece of cake. Tweede les al een stuk lastiger: 5 studenten die allemaal op hun eigen tijd binnenkwamen, moeilijk grammatica, laag niveau. But it's all in a days job ;) En het ging uitstekend. Pfew!
En dan nu een Thaise student zoeken die een gratis les wil. Typische TEFL-opdracht. Eitje, zou je zeggen. Maar nee. Het meisje van de fruitstal aan de weg spreekt echt geen woord Engels. En dan bedoel ik geen woord. Yes? Geen flauw idee. No?? Okay, volgend slachtoffer vragen. Weer mis. Je moet toch echt iemand hebben die al wat Engels spreekt. Of misschien een tussenpersoon gebruiken, maar waar haal je die dan weer vandaan?
Ik loop naar de 7/11 voor wat chips en suikervrije ice tea en loop naar de kassa om af te rekenen. "You get one free." Hij geeft er een klein pakje ice tea bij. Hee, die man achter de toonbank spreek Engels! Enthousiast vertel ik hem dat ik hem een gratis les Engels wil geven. "Yes", zegt hij. Hebbes, denk ik. "Is October, is free in 7/11."

Tuesday, October 18, 2005

Tonights Top Ten!

Top tien tekenen dat je Engelse les geeft in Thailand

10: Je wordt aangesproken met 'Kroo' en iedereen buigt heel diep voor je
9: Niemand verstaat je want je praat Thais Engels en Nederlands doorelkaar
8: Je moet overal waar je komt de fouten uit het menu halen
7: Je ruikt de hele dag naar een mengeling van zweet en whiteboard-stift
6: Je ziet een gigantische boedha op een heuvel als je opkijkt van je werk
5: Je eet af en toe een pizza voor de prijs van 4 thaise maaltijden
4: Je weekendje weg wordt weggespoeld door regen en veel te sterk Thais bier
3: 25 graden vind je 'een koel dagje'
2: Je wordt bijna kwaad als je 25 cent teveel betaald voor een ritje met 'n tuk tuk
1: Je hebt en Hello Kitty-lineaal en die gebruik je nog ook...

Friday, October 14, 2005

Niet verkeerd

Morgen gaan we gezellig met iedereen 2 daagjes naar Ko Phi Phi: ja daar is die tsunami ook geweest ja. Maar het eiland is er nog net als de zee en de toersiten zijn weg dus wat wil je nog meer? Oja: ober, haal even twee cocosnoten uit die boom en snel een beetje :)

Thursday, October 13, 2005

Spaanders

Lesgeven is niet makkelijk. Nu ik er zelf echt mee bezig ben zie ik pas goed hoeveel $#%!leraren ik heb gehad en waarom anderen goed waren. Zelf ben ik natuurlijk een absolute beginner. Maar ik ben wel geslaagd voor de eerste les (van de zes). Die is binnen. Dat er nu ergens een Thais meisje rondloopt dat misschien hele rare ideeen heeft over het gebruik van het werkwoord to have met betrekking tot bezit en/of actie is jammer, maar waar gehakt wordt... Ook leuk: gisteren lesgeven betekent vandaag de hele middag vrij. Natuurlijk zou ik mijn huiswerk moeten doen. Marreh: echt niet :)

Tuesday, October 11, 2005

Zo gaat dat

Voor iedereen die het niet weet: ik doe dus een TEFL-cursus. Dat betekent dat ik me straks gecertificeerd leraar Engels mag noemen en omdat het een stoomcursus van een maand is betekent dat ook dat ik morgen (tel maar even mee: dat is dus op dag DRIE) voor mijn eerste klas vol gewillige thaise leerlingen sta. Spanning en sensatie...

Saturday, October 08, 2005

It's a dog eat leg world out here...

Omdat een goed begin het halve werk is en omdat ik nog nooit een Thais ziekenhuis van binnen heb gezien, leek het me wel wat om door een straathond te worden aangevallen. Ow nee: niet. Maar dat gebeurde gisteren toch. Niet dat er een wond was. Maar m'n broek is naar de maan, ik heb twee kleine deukjes in mijn kuit en ik heb de eerste van een serie injecties inmiddels in mijn arm zitten. Yay!