Tuesday, September 26, 2006

Huh?! Het weblog dat onderzoekt ontmaskert aanklaagt en onthult?!

Als weplokker moet je wat over hebben voor de kijkbuiskindertjes. Dus heb ik even uitgezocht hoe dat nou zit met die militaire junta. Geen zee te hoog, geen brug te ver, geen kuil te diep enneh... nou ja je begrijpt. Natuurlijk staat de pers (althans in Het Land van de Glimlach en omstreken) bol van de 'politieke hervormingen', de 'democratie voor en door het volk' en niet te vergeten 'eindelijk een einde aan al die ver-schrik-ke-lijk-e corruptie allemaal'. Gelooft u het zelf? Daar gaat het allemaal natuurlijk helermaal niet over. Komt ie dan heh: even dat onderste steentje boven. Waarom nu dit en vooral ook, waarom nu?Nou, uiteindelijk gaat allemaal maar om een ding...(en nu allemaal in koor): Geld.

Nee: niet die cash die ome Thaksin in zijn eigen zak heeft gestoken door zo ongeveer de hele Thaise telecom infrastructuur aan Singapore te verpatsen. Waren ze bloedje link over, dat wel. Maar het gaat meer om de pegels die ome Thaksin had uitgetrokken voor een zootje Mega Projecten in 2007. Mega Projecten die natuurlijk alleen zouden worden uitgevoerd door familie en goede vrienden van ome Thaksin zelf. Boze tongen beweren dat het gaat om een bedrag waarvan je in de regenseizoen-sale makkelijk Cambodja zou kunnen kopen(in de aanbieding met gratis Laos in duoverpakking).

Beetje lullig in een land waar nog steeds sommige mensen dromen van die mooie tijd, toen ze nog maar een beetje honger hadden en hun (klein) kinderen nog niet wild werden genomen door hordes ingevlogen toeristen. Een land ook waar het leger in het zuiden zo langzamerhand met lollystokjes naar opstandelingen zou moeten gaan moeten gooien om dat ze niet eens behoorlijke kogels kunnen aanschaffen. Waren ze een beetje zat. Je weet hoe die legerbonzen zijn: die willen een beetje behoorlijke tanks om mee te spelen en nog een beetje ruimte om dat te doen bovendien.

Een lang verhaal kort: de deadline voor de budgetten voor 2007 is 1 oktober. En dan kan je dus op je reet gaan zitten en definitief fluiten naar al die poen. OF je kan wat doen. Nog even snel zorgen dat JIJ bepaalt wie hoeveel krijgt en waarom. Ja: jij zelf wat natuurlijk, voor een paar mooie glimmende tanks, nieuwe oorbellen en dat kekke jasje met die glimmende biezen. Maar ook een flinke bom duiten voor al je ziedende zakenliedenvrindjes die al een paar jaartjes lopen te knarsetanden. En misschien hier en daar een extra handje rijst en gratis condooms ofzo. Is maar een suggestie. Aan de nieuwe grondwet wordt namelijk nu gewerkt. Nog ideeen iemand?

Wednesday, September 20, 2006

And we're back!

Military coup? Yes. Something had to happen and it did. Notice anything different? Well, there are no tanks rolling through streets here. But everything in Khon Kaen is closed and that also means the school. The army has declared a national holiday, you see. Then there's the media. The TV was back to normal around noon and my state-internet switched on at about five. Of course this thing is the talk of the town and the country and the region, if not the world (except in Holland for some reason, where www.nu.nl doesn't even mention it on the homepage at this moment.

The word is everything will be back to normal tomorrow. In reality it might take until the elections that are said to be in a year. And it will take at least an appearance by the king to really settle things (but they say that is on the way). Strange? A little for sure. But I liked the way an American professor explained it on the Australian news: 'There have been dozens of coups in Thailand since 1932. In Thailand, this is the normal way to change a government.'

Monday, September 04, 2006

Welcome to the jungle

Ontvlucht je Nederland, zit je nog in de regen. En dan niet zo'n frisse zomerbui die lekker het vuil van de straten spoelt. Nee: dit is eerst minstens een half dagje stikken in de klamme deken. Dan de alles vernietigende wolkbreuk van een uurtje of wat. Degelijk Oud Testamentisch onweertje erbij. En dan nog even het naregenen om te zorgen dat het allemaal echt goed zeik- en zeiknat is. Staat er toch ineens 3 centimeter water in je tuin. En niet te vergeten zeker 30 centimeter in de straat. (Valsspelen, want daar zit toch zeker 5 centimeter op spuitend rioleringswater bij. Maar toch). Auto's lopen vast. Internet verbinding: doei. Je mag blij zijn als je stroom hebt sucker! Oh wacht: niks gezegd.

En als het dan eindelijk een beetje droog is komt de jungle zelf je even in je eigen huis uitlachen. Vliegende spinnen, ongelikte padden en vanalles dat steeds net te snel wegkruipt. Mieren maatje 'tering!', kakkerlakken die vragen of je die kip eigenlijk zelf nog wou eten en dus minstens vijf verschillende soorten 'Hee-Wat-Is-Dat?' Als je stil bent kan je ze horen. Kleine pootjes. Fluisterende stemmetjes.Beetje hier in een huis gaan zitten: MOEWAHAHAHA. Kom je nog wel achter. We weten waar je bed woont. Die grote natte plek waar je in ligt omdat afdrogen na het douchen niet werkt jah. Bij de zoemende muggen linksaf de deur door en dan gewoon langs het gif krioelen tot je bij die spugende hagedis bent. Lachen man, regenseizoen.